ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ В ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ІНТЕГРОВАНИХ КУРСІВ «Я ДОСЛІДЖУЮ СВІТ», «УКРАЇНСЬКА МОВА ТА ЧИТАННЯ» - Білавич Г. В.; Височан Л. М.; Борис У. З. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
Стаття присвячена проблемі формування громадянської компетентності учнів початкових класів нової української школи в процесі вивчення інтегрованих курсів «Я досліджую світ», «Українська мова та читання». Розглянуто суперечності, які актуалізують проблему формування юної особистості як громадянина і патріота. Підкреслено важливість громадянського виховання учнів початкової школи. Здійснено контент-аналіз навчально-методичного забезпечення, зокрема підручників для 1 класу з інтегрованих курсів «Я досліджую світ», «Українська мова та читання». Зроблено висновок про те, що вміщені в підручниках для 1 класу навчальні тексти, художні твори (мініоповідання, вірші), ілюстрації недостатньо слугують формуванню громадянської компетентності. У зв’язку із цим автори створили методику розвитку особистості першокласника як громадянина й патріота в процесі вивчення інтегрованих курсів «Я досліджую світ», «Українська мова та читання», збагатили зміст цих предметів текстами про Україну, її історію, культуру, мову, рідний край, літературу, усну народну творчість, героїчну боротьбу українців у ХХ–ХХІ ст. за незалежність, дібрали тематичні художні твори (до прикладу, поезії Юрія Шкрумеляка «Хто ти, хлопчику маленький?», «Я дитина українська»), які виховують першокласника як українця-патріота і громадянина. Запропоновано авторську методику вивчення курсу «Я досліджую світ та Україну в ньому». Наведено приклади завдань, які доцільно пропонувати учням першого класу на уроках інтегрованих курсів «Я досліджую світ», «Українська мова та читання». Підкреслено важливість формування учня 1 класу як національно-мовної особистості, організації діалогічного мовлення, орієнтації школярів на мовленнєвий етикет українців, виховання мовної толерантності тощо; ця проблема особливо актуальна у зв’язку з наявністю великої кількості тимчасово внутрішньо переміщених дітей. Запропоновано нові методи і форми громадянського виховання учнів 1 класу в процесі вивчення означених курсів.