ФОРМУВАННЯ ГУМАННИХ СТОСУНКІВ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЯК ОСНОВА МОРАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ - Кравець Н. С.; Індісова М. Р. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті охарактеризовано особливості формування гуманних стосунків дітей старшого дошкільного віку у сім’ї та ЗДО як основу морального виховання. Увагу закцентовано на аналізі категорійного апарату дослідження: поняттях «гуманність» і «гуманні стосунки». Узагальнено, що гуманність є вершиною моральності , оскільки в ній любов до всього живого поєднується з милосердям, безкорисливою допомогою людям, чесністю, добротою, миролюбністю, працьовитістю, турботою про людину, повагою її прав на самовизначення і свободу, урахуванням особистісних потреб, а також створенням комфортних умов щодо перебування в освітньому закладі та на шляху до успіху. Аналіз психолого-педагогічних досліджень засвідчив, що cтарший дошкільний вік є найбільш сприятливим для виховання гуманних стосунків, оскільки в цьому віці, з одного боку, досягнутий достатній рівень розвитку свідомості для сприйняття гуманного аспекту людських взаємин і, з іншого боку, отримала необхідний розвиток сфера почуттів дитини, емоційне ставлення до оточуючих людей. З’ясовано, що шляхами формування гуманних взаємин дітей старшого дошкільного віку є: - мотиваційна сфера особистості, яка забезпечує стійкість її суспільної спрямованості, моральну впевненість у поведінці та діях; - спілкування дорослого з дітьми (морально-етичні бесіди), у процесі якого в дітей формується поняття про навколишній світ, про суспільні моральні вимоги, а також певне ставлення до фактів, явищ і норм моралі, розуміння прекрасного і негідного у вчинках і поведінці людей, тобто розвиваються гуманні почуття й формуються морально-етичні оцінки; - гра як специфічна діяльність дитини з широкими виховними функціями (виховна, розвивальна, моделювальна, організаційна, інформативна, формувальна, коригувальна, стимулювальна) і як важливий засіб її духовного розвитку. Зроблено висновок, що основою для формування гуманних стосунків дітей старшого дошкільного віку є синтез моральних знань, потреб, мотивів та гуманних якостей, таких як доброта (сердечність), чуйність, турботливість, милосердя, співчуття.