Загальнотехнічна підготовка фахівців морської галузі як предмет педагогічного дослідження - Солодовник А. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті за результатами аналізу джерельної бази розкрито зміст поняття «загальнотехнічна підготовка фахівців морської галузі». Автором констатовано, що в загальному розумінні загальнотехнічна підготовка є широковживаним педагогічним поняттям. Проте його зміст необхідно уточнювати відповідно до специфіки конкретного напряму підготовки здобувачів освіти та з урахуванням актуального рівня розвитку техніки і технологій. Первісним концептом, зауважено автором, є поняття техніки. За результатами вивчення підходів учених щодо розкриття її змісту встановлено, що поняття «техніка» має кілька означень. Також представлено до розгляду дефініцію технічного знання й акцентовано увагу на його специфічних ознаках. До них належать практичне спрямування технічного знання та його суспільно-науковий характер. Далі зазначено, що певна специфіка простежується й під час характеристики загальнотехнічних дисциплін як таких, через які відбувається опанування технічним знанням: загальнотехнічні дисципліни мають комплексний характер; вони є міждисциплінарними або навіть міжгалузевими; їхньою метою є вивчення переважно систем «людина – машина». За результатами студіювання джерельного масиву дослідження було встановлено, що в педагогічній науці відсутнє чітке означення загальнотехнічної підготовки в контексті морської освіти. Під загальнотехнічною підготовкою фахівців морської галузі автор розуміє цілісний процес набуття здобувачами освіти системи компетентностей, пов’язаних із застосуванням актуальних знань з галузі техніки загалом і морської зокрема під час вивчення професійних дисциплін і безпосередньо в професійному середовищі (в умовах судна). Установлено, що до таких компетентностей відносяться базові знання з фундаментальних наук, морської галузі та будови, систем судна, їхньої експлуатації, морехідних якостей і міцності судна.