МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ КВЕСТ-ТЕХНОЛОГІЙ З ОСВІТНЬОЮ МЕТОЮ - Власій О. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2021)
У статті розглянуто актуальну проблему використання ігрових технологій навчання, зокрема квест-технологій, в умовах цифровізації освіти. Проаналізовано можливості використання цифрових інструментів для імплементації ігрових засобів навчання та виховання в освітній процес, обґрунтовано необхідність формування цифрової та мовної компетентності школярів за умов широкого впровадження інформаційно-комунікаційних технологій; запропоновано використання квест-технологій як практичного інструментарію реалізації ігрових методів навчання; презентовано структуру освітнього онлайн-ресурсу «В гостях у Мовного Чистуна», який містить систематизацію ресурсів для повторення матеріалу з української мови, а також – два онлайн-квести різного рівня складності для перевірки здобутих у процесі навчання знань: «Мовний Чистунчик» – веб-квест із завданнями початкового рівня складності, «Мовний Чистун» – веб-квест з більшою кількістю завдань різного рівня складності; запропоновано розробку власних мультимедійних інтерактивних завдань для веб-квестів за допомогою сервісу LearningApps; для реалізації освітнього ресурсу та створення веб-квестів використано сервіси Google for Education, що дає можливість поєднувати традиційні та інноваційні форми і методи навчання, що особливо важливо в умовах запровадження дистанційної та змішаної форм навчання; наведено результати апробації освітнього ресурсу «В гостях у Мовного Чистуна» та апробації веб-квестів, які проводилися на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника для дітей міста Івано-Франківська під час проведення тижня «Цікаві канікули» в рамках реалізації проєкту «Університет обдарованої дитини»; результати апробації дають підстави стверджувати доцільність використання освітнього онлайн- ресурсу «В гостях у Мовного Чистуна» з метою формування цифрової та мовної компетентності школярів. Обґрунтовано, що використання веб-квестів дозволяє в ігровій формі активізувати розумову діяльність дітей, мотивувати та зацікавлювати їх, підвищувати якість навчання та його результативність, а також відійти від традиційних форм навчання учнів і значно розширити рамки освітнього простору за рахунок використання цифрових інструментів.