ЦІННІСНІ ЗМІНИ ЯК ДЕТЕРМІНАНТИ ЦІННІСНОЇ ОСВІТИ - Свищ Л. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2021)
Сучасні зміни аксіологічних орієнтирів зумовлюють динамічні процеси переосмислення цінностей, ціннісних установок, змін змісту ціннісно-смислової сфери нашого сучасника. Відтак зростає значення аксіологічних досліджень та сфера застосування аксіологічного підходу. Особливого значення набувають дослідження впливу сучасних змін аксіологічних орієнтирів на освітні пріоритети вищої школи. У статті показано, що процес ціннісних трансформацій в принципі не є прямолінійним і однозначним, а напруга між традицією та сучасністю залишається основою системи цінностей європейських суспільств. Аналіз спеціальної літератури дає підстави стверджувати, що мінливий світ, процеси, що в ньому відбуваються, – зіткнення глобалізації та національної самоідентифікації, інноваційних тенденцій і збереження традиційних цінностей, не можуть не зумовлювати зміну аксіологічних орієнтирів. При цьому формування ціннісних преференцій особистості, конструювання засобами ціннісної освіти ціннісно-смислової сфери людини створює вагомі передумови для її залучення у бажаний морально-етичний простір. Обґрунтовано думку, що ціннісна сфера людини має бути предметом постійної уваги з боку суспільства та держави, зокрема освітянської сфери. Обстоюється позиція, що особлива роль освіти у контексті формування ціннісно-смислової сфери зумовлена і тим, що конструювання системи та ієрархій цінностей людині створює передумови для її адаптації у мінливому світі, що має принципове значення для духовної довершеності особистості. Показано, що розвиток ціннісної освіти є одним з ключових чинників модернізації вищої освіти. На підставі здійсненого аналізу доведено, що ціннісні орієнтири в освітньому контексті постають засобами регуляції та регламентації освітньої діяльності, але лише у тому випадку, якщо відповідні цінності набули особистісного статусу, стали предметом переживання й переосмислення самими педагогами. Тому в умовах сучасних ціннісних трансформацій набуває особливого значення ціннісна підготовка вчителя, зокрема майбутніх викладачів іноземної мови, а необхідність наукових досліджень проблеми її практичної реалізації – особливої актуальності.