ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ САМОРОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ФАХОВОЇ ДОПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ПОЗАНАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Карпенко О. Г.; Остапчук В.В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2021)
У статті проаналізовано основні складові змісту таких понять, як «професійний саморозвиток особистості», «саморозвиток», сутність та шляхи формування професійного саморозвитку у майбутнього соціального працівника; представлено шляхи формування саморозвитку майбутніх фахівців соціальної сфери в умовах позанавчальної діяльності; розкрито теоретичні аспекти формування професійного саморозвитку студентів в умовах позанавчальної діяльності. У роботі на основі теоретичного аналізу філософської, педагогічної, психологічної, соціологічної літератури розкрито наукові принципи позанавчальної діяльності; визначено соціально-педагогічну сутність феноменів «діяльність», «позанавчальна діяльність», «цілеспрямованість у позанавчальній діяльності», «здобувач закладу фахової передвищої освіти». З’ясовано сучасний рівень позаначальної діяльності в умовах навчального закладу фахової передвищої освіти. Створено умови для визначення критеріїв, показників та рівні участі здобувачів фахової передвищої освіти у позанавчальній діяльності. У статті розкрито та обґрунтовано спеціальні форми і методи роботи з претендентами фахової передвищої освіти. Створено етапи формування та апробації позанавчальної діяльності. Наведено перелік необхідних умов для формування у претендентів професійно-технічної освіти системи теоретичних знань, практичних умінь і навичок, необхідних для ефективної реалізації себе як особистості у процесі професійного навчання; сприяння розвитку і формуванню особистісних якостей, необхідних фахівцеві соціальної сфери. Зроблено висновки, що ефективність і доцільність позанавчаьної діяльності можливі за умови цілеспрямованої діяльності здобувачів фахової передвищої освіти, а це, у свою чергу, потребує вивчення і постановки експерименту для самооцінки та самоствердження майбутніх соціальних працівників як професіоналів.