ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ДЕРЖАВНО-ГРОМАДСЬКОГО УПРАВЛІННЯ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - Шоробура І.М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2021)
У статті висвітлюється питання законодавчої бази та практики впровадження державно-громадського управління в закладах вищої освіти України. Законами України «Про освіту», «Про вищу освіту» та ін. визначено стратегічні завдання, важливі напрями перетворень в управлінні системою вищої освіти. Проаналізовано статті законів України «Про вищу освіту» та «Про освіту», в яких розглянуто питання державно-громадського управління вищою освітою. Нормативно-правова база дає можливості не лише створити систему засобів правового регулювання державно-громадського управління закладом освіти, а й узагальнити її своїми внутрішніми документами. Звернуто увагу на особливості залучення громадськості до прийняття управлінських рішень. Завданням державно-громадського управління у сфері вищої освіти є співпраця структур державного управління з органами громадського самоврядування. Питаннями такого управління є реалізація законодавчо визначених прав викладачів, здобувачів освіти на участь в управлінні навчальним закладом; демократизація державного управління освітою; задоволення потреб та інтересів учасників освітнього процесу; розвиток механізмів розв’язання суперечностей і конфліктів. Проаналізовано практику впровадження державно-громадського управління в закладах вищої освіти України. Розглянуто роботу Вченої ради, Наглядової ради, органів студентського самоврядування закладів вищої освіти. Розглянуто приклади функціювання різних громадських організацій у закладах. Зміна форми управління у вищій освіті є складовою реалізації гуманітарної політики в Україні, яка передбачає залучення громадськості і забезпечення всіх прав людини. При створенні моделі державно-громадського управління закладом вищої освітою використовується власний досвід, поєднаний із досягненнями сучасної науки на законодавчій базі.