Переваги технологій глибинного навчання морської англійської мови - Літікова О. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті розглядається доцільність застосування технологій глибинного навчання морської англійської мови, беручи до уваги, що професійна підготовка курсантів у морських вищих навчальних закладах повинна здійснюватися англійською мовою відповідно до Міжнародної конвенції про стандарти підготовки, сертифікації та несення вахти для моряків (1978, 1995) та Манільських поправок до неї (2010). Результати навчання майбутніх моряків повинні відповідати високим світовим стандартам і забезпечуватися на трьох рівнях (допоміжний, експлуатаційний та управлінський) з обов’язковим розвитком певної кількості комунікативних і професійних навичок та компетенцій на кожному рівні підготовки. Враховуючи те, що глибинне навчання являє собою сукупність навчальних результатів студентів, включаючи здобуття основного академічного змісту, навичок вирішення нових проблем, видається досить розумним застосувати його для навчання морської англійської мови. Аналіз існуючих сьогодні стратегій, шкіл та методів глибинного навчання змушує акцентувати увагу саме на форматі педагогічної технології, як спеціально унормованому навчальному процесі (форма, зміст, методи, продукти та результати навчання), який цілеспрямовано змінює курсантів, або надає їм можливість змінитись самостійно. В цій статті нами розглянуто технології, найбільш відповідні завданням глибинного навчання морської англійської мови, а саме: проектне навчання, персоналізоване навчання, навчання на основі опитування, змішане навчання та навчання у перевернутих класах. Їх очевидні переваги підтверджено результатами глибинного навчання, досягнутими в процесі експериментального навчання морської англійської мови. Проведений експеримент підтвердив позитивні характеристики технологій глибинного навчання щодо симбіотичного розвитку метакогнітивних здібностей та внутрішньоособистісних навичок курсантів для подальшого їх застосування в нових завданнях та контекстах морської сфери з успішним використанням англійської мови як засобу критичного мислення та вирішення проблем. Як результат, студенти займалися продуктивною академічною діяльністю і успішно долали труднощі.