Виклики онлайн навчання: погляд студентів - Микитенко Н. О.; Ісаєва Г. Т. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті проаналізовані обставини, у яких опинились більшість навчальних закладів України із поширенням Covid-19 й за яких викладачам та студентам довелося швидко адаптуватися до не зовсім традиційних, часом стресових умов навчання. Представлені результати аналізу опитування, проведеного серед 150 студентів 1 та 2 курсів природничих спеціальностей Львівського національного університету імені Івана Франка. З урахуванням отриманих відповідей висвітлено переваги та недоліки онлайн навчання, а також рекомендації як для вчителів, так і для студентів з метою підвищення його ефективності. Виділено переваги онлайн навчання: економія часу; гнучкість у виборі часу та місця навчання; вдосконалення технічних навичок студентів; самодисципліна; вартість навчання; здоров’язбереження. Доведено, що онлайн навчання має свої недоліки, серед яких: відсутність життєво важливих соціальних контактів та очного спілкування з одногрупниками; випадки академічної недоброчесності; проблема концентрації уваги й ігнорування відволікаючих факторів; зволікання; необізнаність з інноваційними онлайн технологіями; недостатність мотивуючих методів та заходів. У цьому контексті доводить свою ефективність акцентування на т. зв. «автентичних видах навчальної діяльності», що передбачають занурення студентів із застосуванням значущих реалістичних ситуацій та методу вирішення проблем. На основі аналізу останніх досліджень визначено ключові характеристики автентичної навчальної діяльності студентів. Викладено рекомендації для студентів як активних учасників онлайн навчання, так і для викладачів як організаторів та модераторів цього процесу. Зроблено висновок, що в першу чергу викладачі мають шанс змінити пріоритети й зробити процес навчання більш захоплюючим, мотивуючим та продуктивним.