ШКІЛЬНА ЛІТЕРАТУРНА ОСВІТА УКРАЇНИ В ПЕРІОД РЕФОРМ 2010–2016 РОКІВ - Касаткін О. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті проаналізовано ґенезу та особливості реформування шкільної літературної освіти України у 2010–2016 роках як складного й внутрішньо суперечливого етапу розвитку освітньої системи. Метою дослідження є виявлення основних нормативних, змістових і методичних змін у викладанні української та зарубіжної літератури в означений період, а також з’ясування їхнього впливу на формування шкільного літературного канону, дидактичні підходи та професійну діяльність учителя-словесника. Методологічну основу становлять аналіз нормативно-правових документів, навчальних програм, методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки України, а також узагальнення результатів наукових досліджень у галузі методики навчання літератури.У статті обґрунтовано доцільність внутрішньої періодизації реформ 2010–2016 років із виокремленням двох різних за спрямуванням субперіодів: 2010–2013 років, позначених змістовими та структурними корекціями навчальних програм за умов посилення ідеологічного впливу, і 2014–2016 років, що характеризувалися переглядом програм, частковою деідеологізацією та розвантаженням навчального матеріалу. На основі конкретних прикладів програмових змін показано трансформацію добору художніх текстів, зміну статусу окремих творів і перерозподіл акцентів у вивченні класичної спадщини. Проаналізовано вплив реформ на методичні підходи, систему оцінювання навчальних досягнень учнів і підготовку педагогічних кадрів.Доведено, що за відсутності цілісної стратегії реформування означений період мав переважно підготовчий характер у ґенезі шкільної літературної освіти та створив передумови для подальших системних змін, нормативно закріплених уже після 2016 року. Матеріали статті можуть бути використані в подальших дослідженнях історії та теорії літературної освіти, а також у практиці підготовки майбутніх учителів-словесників.