ЦИФРОВИЙ ДОБРОБУТ ПЕДАГОГІВ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Кохановська О. В.; Слюсаренко Н.В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті розглянуто актуальну проблему забезпечення цифрового добробуту педагогів в умовах переходу до дистанційного та змішаного навчання, що відбувся під впливом глобальних кризових ситуацій, зокрема пандемії COVID-19 та війни в Україні. Наголошено на важливості підтримання здорового цифрового балансу (Digital Wellbeing) як складової професійного й особистого благополуччя педагогів, які вимушено працюють в умовах постійного онлайн-зв’язку.Висвітлено основні проблеми, що негативно впливають на цифровий добробут освітян, серед яких – цифровий стрес, розмитість меж між робочим і особистим життям, інформаційне перевантаження та недостатній рівень цифрової компетентності. Проаналізовано сучасні закордонні та вітчизняні дослідження з цієї проблематики, на підставі яких зроблено висновок про потребу розроблення й реалізації практичних стратегій підтримки цифрового добробуту педагогів.Окремо висвітлено результати дослідження роботи 93 педагогів Херсонської області, які працюють дистанційно в умовах війни. За результатами опитування визначено основні чинники, що впливають на цифровий добробут педагогів, як-от: надмірний час перебування за цифровими пристроями, постійна залученість у робочі комунікації та низький рівень цифрової гігієни. З’ясовано, що більшість педагогів не мають чітких стратегій управління цифровим навантаженням, що значно підвищує ризик професійного вигорання.Запропоновано практичні рекомендації щодо покращення цифрового добробуту педагогів, включаючи підвищення цифрової грамотності, установлення чітких цифрових меж, упровадження програм психологічної підтримки та інтеграцію концепції Digital Wellbeing у програми підвищення кваліфікації. Наведено приклади успішних світових практик підтримки цифрового добробуту освітян.