СПЕЦИФІКА ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКИХ СИЛ УКРАЇНИ НА ЗАСАДАХ НАТО - Кохановська О.В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті проаналізовано специфіку практичної підготовки майбутніх офіцерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України на засадах стандартів НАТО. Наголошено, що сучасний офіцер повинен володіти достатнім рівнем знань, навичками, що дозволять компетентно розв’язувати завдання службово-бойової діяльності. Зазначено, що практична підготовка майбутніх офіцерів за стандартами НАТО у функціонуючих в Україні сьогодні військових закладах освіти передбачає кілька ключових принципів: сумісність: забезпечення можливості взаємодії українських майбутніх офіцерів з офіцерами країн-членів НАТО під час спільних операцій; модульність навчання: розробка гнучких програм, які дозволяють адаптувати навчальні курси під конкретні потреби та умови; орієнтація на практичні навички: акцент на практичній підготовці, проведення регулярних навчань і тренувань; використання сучасних технологій: інтеграція сучасних інформаційних систем і технологій у процес підготовки. Виокремлено основні виклики щодо практичної підготовки майбутніх офіцерів ВМС ЗС України на засадах стандартів НАТО: технічне забезпечення; кадрове забезпечення; фінансування. Зауважено, що для забезпечення високого рівня практичної підготовки майбутніх офіцерів ВМС ЗСУ необхідно створити сучасну навчально-матеріальну базу, яка включає симулятори і тренажер; морські полігони; освітні центри НАТО. Наведено приклади реалізації практичної підготовки майбутніх офіцерів за стандартами НАТО різними освітніми установами. Акцентовано, що 2024 року НАТО та Україною було створено першу спільну інституцію – Центр JATEC (NATO-Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre), основними завданнями якого зокрема є удосконалення практичної підготовки офіцерів ВМС ЗСУ за стандартами НАТО. Зроблено висновок, що впровадження стандартів НАТО у систему підготовки майбутніх офіцерів ВМС України є важливим кроком на шляху до інтеграції країни в євроатлантичний безпековий простір і важливе значення при цьому належить відповідній практичній підготовці майбутніх офіцерів ВМС ЗСУ за Стандартами НАТО.