АКСІОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІАЛЬНОГО ПРАЦІВНИКА - Цюприк А. Я.; Рузяк Т. І.; Зінчук І. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті висвітлено ідеали соціальної роботи на етапі розвитку суспільства як моральні вимоги й цінності, практичним втіленням яких є створення сприятливих умов нормальної життєдіяльності клієнта, забезпечення його максимальної самореалізації в конкретних історичних умовах, а також реалізація прав людини на волю і справедливість, щастя та особистісний розвиток. Визначено такі аксіологічні засади в системі професійної діяльності соціального працівника: найважливіша цінність соціальної роботи як фаху – її гуманність; цінностями соціальної роботи є передусім благо людини та суспільства, права людини та її індивідуальність, фаховість, гуманістична сутність діяльності тощо; пріоритетом соціальної роботи є не лише допомога людям у виживанні, а поліпшення їхнього психічного і морального стану, надання психолого-педагогічної допомоги і підтримки; основною суперечністю соціальної роботи є невідповідність між можливостями клієнтів соціальних служб та їхніми потребами; правильно організована соціальна робота обов’язково передбачає планування, проєктування, управління та організацію; професійна компетентність соціальних працівників та їхніх клієнтів означає довершену моральну особистість – як у статусному (економічному, соціальному та психологічному становищі), так і з погляду духовності; досконалі взаємини поміж соціальним працівником і клієнтом мають передбачати елементи співтворчості, взаємної підтримки і поваги один до одного; ідеали соціальної роботи на сучасному етапі розвитку суспільства – це моральні вимоги й цінності, практичним втіленням яких є створення сприятливих умов для нормальної життєдіяльності клієнта, забезпечення максимальної самореалізації клієнта в певних конкретних історичних умовах, прав людини на волю і справедливість, щастя та розвиток; гуманістичний сенс соціальної роботи, тобто визнання людини найвищою цінністю, сприяння реалізації такої цінності та безкорисливій допомозі; унікальність соціальної роботи; від ступеня ефективності основних аксіологічних функцій залежать цінність та кінцевий результат соціальної роботи, оскільки загальнолюдська система цінностей є одним із найважливіших чинників, що впливають на формування системи цінностей соціальної роботи як професії.