ПІДГОТОВКА ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ВИМОГ ОНОВЛЕНОГО БАЗОВОГО КОМПОНЕНТА ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ «КОМП’ЮТЕРНА ГРАМОТА» (ПОЧАТОК ХХІ ст.) - Кохановська О.В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті проаналізовано питання підготовки педагогів закладів дошкільної освіти на початку ХХІ століття до реалізації вимог оновленого базового компонента дошкільної освіти «Комп’ютерна грамота». Зазначено, що в цей період з метою якісної організації освітнього процесу та його урізноманітнення вихователі під час підготовки та проведення занять активно почали використовувати інформаційно-комунікаційні технології. Наголошено, що з 2021 року вимоги щодо володіння педагогами закладів дошкільної освіти інформаційно-цифровою компетентністю та необхідності формування її у дітей знайшли своє відображення в новій редакції Державного стандарту дошкільної освіти. Зокрема, акцентовано, що в межах формування в педагогів здатності орієнтуватися в інформаційному просторі, вихователі тепер повинні знати основи медіаграмотності, способи та правила використання сучасного медіапростору, культури користування мережею Інтернет, а також уміти знаходити, критично оцінювати, опрацьовувати зміст, достовірність, надійність інформаційних джерел та застосовувати їх у професійній діяльності. А отже, відповідне питання на початку ХХІ століття постало перед організаціями та установами, які провадять підвищення кваліфікації педагогів закладів дошкільної освіти. Для забезпечення якісного оволодіння вихователями цифровими технологіями, програми підвищення кваліфікації повинні містити теми, опрацювання яких допоможе підготуватися до реалізації складової оновленого базового компонента дошкільної освіти «Комп’ютерна грамота». Визначено, що на початку ХХІ століття ефективними формами роботи з педагогами стали ділові та рольові ігри, ігри-імітації, тренінги, проєктна діяльність, командна робота та ін.Зауважено, що навчання обов’язково повинне супроводжуватись аналізом практичних кейсів з тем, які вивчаються, а також практичною роботою з цифровими пристроями з обов’язковим виконанням практичних завдань.Зроблено висновок, що на початку ХХІ століття розвиток інформаційно-цифрової компетентності педагогічних працівників закладів дошкільної освіти надає можливість зацікавити дітей сучасного покоління та успішно реалізувати інваріантну складову оновленого Базового компонента «Комп’ютерна грамота», а якісна підготовка вихователів закладів дошкільної освіти до реалізації цієї складової в умовах закладів післядипломної освіти здатна суттєво підвищити якість освітнього процесу в дитячих садках.