НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ПІДҐРУНТЯ ФІЗКУЛЬТУРНОЇ ОСВІТИ ПІДЛІТКІВ (КІНЕЦЬ 30-х – ПОЧАТОК 40-х рр. ХХ ст.) - Плачинда Т. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті досліджено розвиток системи фізичного виховання підлітків в УРСР напередодні та в роки Другої світової війни. Установлено, що наприкінці 1930-х років семирічна освіта стала обов’язковою, що вплинуло й на організацію фізичного виховання школярів. Аналіз наказів і постанов Народного комісаріату освіти УРСР засвідчує поступовий розвиток шкільної мережі, але також виявляє численні проблеми – недостатнє охоплення дітей навчанням, незадовільну успішність і відвідуваність, а також невиконання навчальних планів. Утім було оновлено навчальні програми, включаючи фізичну культуру. Особливу увагу приділено воєнізованому характеру фізичного виховання, що виявився в збільшенні кількості годин на фізичні вправи та впровадженні елементів військової підготовки. Розглянуто роль учнівських комітетів, позашкільної роботи, змагань і нормативів, які стимулювали розвиток фізкультурно-оздоровної активності. У воєнний період запроваджено нові предмети, зокрема «військова справа», а навчальні програми мали яскраво виражене патріотично-військове спрямування. Під час окупації школи зазнали деструкції, однак від 1943 року було розпочато відновлення освітньої сфери, зокрема фізичного виховання. Ухвалені нормативно-правові акти передбачали розвиток позашкільної та гурткової роботи, роздільне навчання хлопців і дівчат, а також облік і контроль за дотриманням загального обов’язкового навчання. Матеріали дослідження дозволяють комплексно оцінити підходи до фізкультурної підготовки школярів у період соціальних та воєнних проблем і підкреслюють важливість інтегрування фізичного виховання в державну освітню політику того часу. <!–a=1–><!–a=1–>