ДОТРИМАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ МАЙБУТНІМИ ФАХІВЦЯМИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ТА СПОРТУ ЯК НЕОБХІДНА УМОВА ЯКОСТІ ЖИТТЯ - Плачинда Т. С.; Рибалко Л. М.; Гулько Т. Ю. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті актуалізується питання дотримання принципів здорового способу життя здобувачами вищої освіти за спеціальністю 017 «Фізична культура та спорт» задля покращення якості власного життя. Наголошується, що саме означені фахівці мають сприяти формуванню навичок здорового способу життя в дітей та молоді, і тому їхня професійна підготовка в закладі вищої освіти має відбуватися на засадах здоровʼязбереження. Зазначається, що саме переосмислення особистістю власної життєдіяльності, дотримання принципів здорового способу життя, моральних та етичних норм тощо допоможе покращити власне фізичне та ментальне здоров’я. Аналізуються погляди науковців щодо порушеної наукової проблеми та наводяться визначення поняття «якість життя». Пропонується аналіз опитування серед здобувачів освіти за спеціальністю 017 «Фізична культура та спорт» щодо оцінювання власного рівня здоров’я та організації життєдіяльності. Це дослідження продемонструвало, що студентство формально ставиться до власного здоров’я, не достатньо приділяє уваги фізичній культурі та спорту й надає перевагу, під час проведення вільного часу власним електронним пристроям. Ураховуючи негативні звички здобувачів вищої освіти щодо тривалої роботи з особистими гаджетами (що демонструє опитування) та переважний гіподинамічний спосіб життя, слід наголосити майбутнім фахівцям фізичної культури та спорту на важливості дотримання основних складових здорового способу життя, це зокрема: рухова активність; раціональне харчування; особиста гігієна; режим праці й відпочинку; відмова від шкідливих звичок; загартовування; культура здоров’я тощо. Зроблено висновок, що на майбутніх фахівців фізичної культури та спорту покладається важлива місія, до якої вони мають бути готові, адже саме вони мають прищеплювати дітям та молоді навички й цінності здорового способу життя, а тому й самі мають усвідомлювати важливість цього питання та дотримуватися принципів здорового способу життя. Це актуалізує питання потреби забезпечення закладами вищої освіти організації освітнього процесу на засадах здорового способу життя; зосередження уваги здобувачів освіти на потребі змінити особистісні установки, світоглядні погляди тощо задля покращення якості власного життя тощо.