ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ ПРАЦІВНИКІВ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ДО ДІЙ У ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ - Богданов Є. П. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У роботі порушено проблематику навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях в умовах воєнного стану. На основі аналізу нормативної-правової бази з питань цивільного захисту визначено основні підходи до проведення теоретичного та практичного навчання працівників суб’єктів господарювання як діяти в особливий період та період воєнного стану. Установлено, що у воєнний час теоретична підготовка відбувається за програмами прискореної підготовки працівників до дій в особливий період, а практичне відпрацювання здійснюється в межах проведення спеціальних об’єктових навчань та тренувань Проаналізовано зміст регіональних типових програм прискореної підготовки працівників до дій в особливий період, визначено відмінності у змісті, тривалості та способах теоретичного навчання. Наголошено, що керівникам підприємств доцільно розробляти програми навчання з врахуванням ступеня наближення до території ведення активних бойових дій, виробничих особливостей, наявності загроз виникнення надзвичайних ситуацій унаслідок ведення бойових дій, рівня попередньої підготовки працівників до дій у надзвичайних ситуаціях. Акцентовано, що під час спеціальних об’єктових навчань пріоритетним для відпрацювання мають стати об’єктові плани цивільного захисту в особливий період, що передбачає виконання заходів захисту в разі раптового нападу противника, обстрілів, при застосуванні ворогом засобів масового ураження, при виникненні надзвичайних ситуацій місцевого або регіонального рівня, спровокованими воєнними діями. Підсумком підготовки має стати формування автоматичних дій працівників при нападі противника, безумовне дотримання заходів безпеки при виникненні надзвичайних ситуацій. Визначено, що керівник суб’єкту господарювання встановлює періодичність проведення як теоретичної, так і практичної складової підготовки відповідно до потреб підприємства, рівня підготовки працівників, оновлення штату працівників під час воєнного стану. Подальшого вивчення потребують питання визначення тривалості та періодичності підготовки у воєнний час із врахуванням сучасних умов.