ВИХОВНА ДІЯЛЬНІСТЬ УЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ (50-ТІ РР. ХХ СТ.) - Шугай Я.М.; Лупінович С. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2021)
Статтю присвячено актуальній темі сучасної освіти, а саме виховній діяльності учителя початкових класів у 50-х рр. ХХ ст. Проаналізовано основні вектори розвитку освіти в Україні, зокрема початкової, шляхом вивчення першоджерел окресленого часового проміжку. З’ясовано, що в той час в Україні освіта в глобальному значенні та вчителі початкових класів були одними з важливих важелів управління людською свідомістю та становлення світогляду майбутніх будівників комунізму. Визначено, що однією з умов переходу від соціалізму до комунізму досліджуваного періоду вважалося культурне зростання суспільства та забезпечення всебічного розвитку всіх членів громади, їхніх розумових і фізичних здібностей. Однак, поряд з оволодіванням основами наук, перед державою постало завдання забезпечення політехнічної підготовки молоді та виховання її в дусі комуністичної моралі, розвиток фізичних та художніх нахилів. Розкрито основні напрями виховної діяльності вчителя початкової школи з молодшими школярами (фізичне, естетичне, трудове виховання). Акцентовано, що широкого розповсюдження набула робота з батьківським колективом та співпраця з комсомольськими та піонерськими організаціями. Відзначено активне залучення до освітнього процесу дітей з особливими освітніми потребами та обов’язкове врахування індивідуальних особливостей дітей при плануванні виховної діяльності. Зроблено висновки, що напруженість та відповідальність в роботі вчителя початкових класів була надзвичайно високою. Адже, крім основної діяльності в школі, вчитель мав забезпечити та урізноманітнити заняття зі школярами в позанавчальний час. Такий темп роботи значно зменшував ефективність роботи вчителя та емоційну причетність до виховної діяльності.